Vraag optie aan!
Blof wordt in 1992 opgericht door Peter Slager (bas/zang), Paskal Jakobsen (zang/gitaar), Bas Kennis (toetsen/zang) en Henk Tjoonk (drums). Een gedeelde passie voor Nederlandstalige liedjes met poetische teksten vormt de basis voor de muziek van de Zeeuwse groep. Na anderhalf jaar optreden in de provincie wordt eind 1994 in een verlaten bedrijfspand in Zierikzee begonnen aan de opnamen van het debuutalbum Naakt Onder De Hemel. De plaat wordt begin 1995 in eigen beheer uitgebracht en ontlokt enthousiaste reacties bij pers en publiek. Nog datzelfde jaar tekent Blof een contract met EMI Music, waarna Naakt Onder De Hemel landelijk wordt uitgebracht. Het van dit album afkomstige Aan De Kust groeit uit tot het nieuwe volkslied van Zeeland.
In 1996 ontvangt Blof de Zeeuwse Aanmoedigingsprijs voor jong talent. Het aan deze prijs verbonden geldbedrag wordt gebruikt voor de opnamen van het tweede album Helder, dat in de zomer van 1997 uitkomt. Rond diezelfde tijd vertrekt drummer Henk Tjoonk. Hij wordt vervangen door Chris Gotte. In januari 1998 verschijnt de single Liefs Uit Londen. Deze ballad levert Blof haar eerste hit op. Ook
de singles Aan De Kust en Wat Zou Je Doen?, beiden oorspronkelijk afkomstig van het debuutalbum en middels een live bonus CD aan het album Helder toegevoegd, worden alsnog grote landelijke hits. Op 2 juli 1998 opent Blof samen met Het Zeeuws Orkest het jaarlijkse Straatfestival in Vlissingen. Een registratie met hoogtepunten van dit concert verschijnt eind dat jaar onder de titel XXL: Live Met Het Zeeuws Orkest. In november wordt Blof genomineerd voor een Edison in de categorieen Groep Nationaal en Nederlandse Groep Van Het Jaar.
Op 10 januari 1999 staat Blof in Ahoy’ Rotterdam tijdens het Heeren Van Amstel Live spektakel. Wanneer zo’n zaal helemaal plat gaat, geeft dat je een geweldige kick. Op dit moment besef je dat je echt de leukste baan ter wereld hebt, meent Slager. Een maand later wordt Blof onderscheiden met een Zilveren Harp. Tevens ontvangt zij een platina onderscheiding voor het album Helder, waarvan ruim honderdduizend exemplaren zijn verkocht. Peter Slager en Paskal Jakobsen schrijven het liedje Leun Op Mij voor Ruth Jacott. Jakobsen levert ook een compositorische bijdrage aan het album Vergezicht van Liesbeth List. In het kader van de Marlboro Flashback vertolkt Blof tijdens een korte clubtour het repertoire van Doe Maar. Later zegt Ernst Jansz dat deze tour voor de oud-leden van Doe Maar de reden vormt om te praten over een reunie.
Voorafgegaan door de hitsingle Harder Dan Ik Hebben Kan verschijnt in maart 1999 het album Boven. Ook deze plaat wordt binnen de kortste keren bekroond met platina. Laat in de zomer reist Blof naar Spitsbergen voor een tv-special en een ijskoud concert, dat een plaatsje verwerft in het Guiness Book Of Records als ‘het meest noordelijke concert ooit gegeven’. In het najaar verzorgt Blof een akoestische en uiterst succesvolle theatertour.
Begin 2000 ontvangt Blof de Gouden Notenkraker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en een Edison als Beste Nederlandse Groep. De single Dansen Aan Zee – 1 van de nummers op Watermakers – bereikt in mei 2000 een 12de plaats in de Mega Top 100.
Op uitnodiging van Radio 538 vertrekt Blof begin september naar Sydney, alwaar de Zeeuwse groep tijdens de Olympische Spelen optreedt voor de Nederlands Olympische Ploeg en haar supporters.
Ook 2001 begint uiterst succesvol. Op 15 januari treden zij op in een uitverkocht Ahoy en eind februari ontvangt de band wederom een Edison voor Beste Nederlandse Groep. Vervolgens begint de band aan een geheel uitverkochte theatertour door Nederland, maar deze wordt door plotselinge rampspoed gedwongen afgebroken. Op 17 maart komt drummer Chris Gotte door een noodlottig motorongeval in de buurt van Middelburg om het leven. Het overlijden van Chris levert een stroom aan condoleances op de website van Blof op, waaruit blijkt hoeveel mensen meeleven met dit immense verlies van de populaire band. Dit medeleven werd nogmaals benadrukt op de TMF Awards, waar Blof een award won voor Beste Popgroep Nationaal. Tijdens deze avond riep Marco Borsato het publiek op voor 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan Chris en eerde Kane de overleden drummer door temidden van Damn those eyes een break te maken en daar Harder dan ik hebben kan te vertolken.
Ter nagedachtenis aan Chris werd in juni 2001 de live cd Oog in Oog – Live in Ahoy uitgebracht. De volledige opbrengst van deze cd, die alleen te verkrijgen is op de officiele website van Blof, zal wordt geschonken aan stichting Warchild. De band kondigt aan dat zij, ondanks het tragische verlies van Chris, zal doorgaan met doen wat zij het liefste doet, het maken van muziek, en begint na een periode van rouw aan het schrijven van nieuwe nummers.
In drummer Norman Bonink vind Blof een nieuw volwaardig bandlid. Tijdens de opnames van het muzikale TV programma De Vrienden van Amstel speelt Blof samen met Frank Boeijen en zijn band een aantal nummers, en maken kennis met Norman, die dan al elf jaar drummer in de vaste begeleidingsband van Frank Boeijen is. Vanwege zijn talent en zijn aangename persoonlijkheid wordt hij uiteindelijk door Blof gevraagd in de band te komen spelen, een verzoek dat hij niet kan weigeren. Het is voor mij een hele eer om Chris te mogen opvolgen. Ik hoop dat we via het spelen van oude Blof nummers Chris levend kunnen houden. Norman heeft Chris persoonlijk maar heel kort gekend. Ze spraken en e-mailden elkaar en deelden naast een passie voor drummen ook een liefde voor dezelfde muziek.
Ondanks zijn jarenlange ervaring met artiesten als Liesbeth List, Harry Sacksioni, Stef Bos en Margriet Eshuys, is Blof echter de eerste echte band waarvan Norman deel uitmaakt. Het grootste verschil met spelen in een begeleidingsband is dat ik nu bij alle dingen waar je als band mee te maken hebt wordt betrokken, aldus Norman. De band is op dit moment druk bezig met de opnames van het in januari 2002 te verschijnen album, dat de titel Blauwe Ruis draagt. Alhoewel het nieuwe album vooral een CD zal zijn van Paskal, Peter en Bas, waarop ze trachten het immense verlies van Chris te verwerken, wordt Norman zijn mening als nieuw bandlid wel degelijk gehoord, vanwege zijn muzikale expertise en ervaring. Qua drumtechniek heb ik een andere slag dan Chris, maar er zijn ook overeenkomsten. Ook ik heb die swingende, ronde slag, die zo goed past bij de muziek van Blof.
fotografie: Anton Corbijn
BLOF online boeken