Muziek waar we soms al decennialang van genieten, is het geestelijk eigendom van componisten en tekstschrijvers. Wie deze muziek wil gebruiken, hoort daar een vergoeding voor te betalen.
Buma/Stemra incasseert en verdeelt die vergoedingen voor aangesloten muziek-auteurs en -uitgevers. Een ingewikkeld proces als u bedenkt dat er tienduizenden muziekgebruikers zijn en twee miljoen aangemelde muziekcreaties.
Maar Buma/Stemra doet meer, zoals bescherming van het muziekauteursrecht en ondersteuning van het Nederlands muziekproduct. Er is een taakverdeling tussen Buma en Stemra. Buma gaat over het openbaar maken van muziek, zoals liveoptredens, muziek in de supermarkt of horeca en radio- en tv-uitzendingen.
Stemra gaat over het verveelvoudigen van muziek. Denk aan de productie van cd’s en dvd’s. Samen regelen Buma en Stemra de voorwaarden voor andere toepassingen, zoals muziek op internet. Voor muziekgebruik op podia en tijdens evenementen geldt een tarief gebaseerd op de recette.
U betaalt een klein percentage van de bruto-ontvangsten uit bijvoorbeeld entreegeld, subsidies en sponsorgeld. Als er geen sprake is van een recette, dan stelt Buma het tarief vast op basis van het totaalbedrag aan gages of de uitkoopsom. Verder is de omvang van de ruimte waar de muziek te horen is van belang voor uw betaling.
Gebruikt u muziek tijdens uw evenement? Dan is het een heel karwei om daarvoor bij de verschillende individuele muziekauteurs toestemming te vragen en een betaling te regelen. Gelukkig kunt u deze toestemming via één instantie regelen: Buma/Stemra.
Kijk voor meer informatie op de website van de buma: www.bumastemra.nl